Schrijfactie Burundi: absurd lange straf voor activistMensenrechtenverdediger Germain Rukuki werd in april 2018 veroordeeld tot 32 jaar celstraf omdat hij streed tegen marteling in Burundi.

Activisten en organisaties onderdrukt
Rukuki zou in 2016 onder meer ‘de staatsveiligheid hebben bedreigd’, omdat hij als werknemer van de inmiddels verboden organisatie ACAT-Burundi zich inzette tegen marteling. De rechter veroordeelde hem ook voor ‘deelname aan een rebellerende beweging’.

Maatschappelijke organisaties worden in Burundi steeds meer onderdrukt, nadat in april 2015 een politieke crisis uitbrak. President Nkurunziza besloot toen zich voor een derde termijn herkiesbaar te stellen. Daarop braken massale protesten uit. Veel mensenrechtenverdedigers zijn het land ontvlucht. Degenen die nog in Burundi zijn, worden geregeld bedreigd, gearresteerd en vervolgd na valse aanklachten.

Brieven
Met het versturen van de brieven (een aan de ambassadeur van Burundi en een aan de autoriteiten van dat land) roept u hen op Germain Rukuki onmiddellijk vrij te laten.
De brief kunt u ondertekenen of overschrijven en vóór 1 maart 2019 versturen naar het adres dat boven aan de brief staat vermeld.

De brieven kunt u hier vinden.

Portokosten
Portokosten (0-20 gr) binnen Europa: International 1
Portokosten Burundi: International 1
Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met Hans Oostervink, telefoonnummer: 06-40987003.

Spreekt het je aan om je actief in te zetten voor het werk van Amnesty International?

Ken je iemand die ons bij het uitvoeren van de activiteiten wil helpen, of heb je vragen?

Neem dan contact met ons op.