Schrijfactie Rusland: gestraft vanwege mensenrechtenwerk

Anastasia Shevchenko werkt bij de organisatie Open Russia, die opkomt voor de mensenrechten in Rusland. Shevchenko hangt een gevangenisstraf van zes jaar boven het hoofd vanwege haar werk.

Mogelijk lange celstraf voor mensenrechtenactivist
Volgens de Russische autoriteiten is Shevchenko’s organisatie Open Russia een bedreiging voor de nationale veiligheid en dus ongewenst. Anastasia is aangeklaagd voor ‘herhaalde deelname aan activiteiten van een ongewenste organisatie’. Ze is de eerste persoon die onder deze wet wordt vervolgd. In januari 2019 werd ze onder huisarrest geplaatst. Haar rechtszaak loopt nog. Shevchenko kreeg eerder, in 2018, al meerdere boetes voor haar werk voor Open Russia. Nu kan ze voor 6 jaar achter de tralies verdwijnen.

Brieven
Met het versturen van de brieven (één aan de ambassadeur van Rusland en één aan de Procureur-Generaal van dat land) roept u hen op om Anastasia Shevchenko onmiddellijk vrij te laten. De brieven kunt u ondertekenen of overschrijven en vóór 1 april 2021 versturen naar het adres dat boven aan de brief staat vermeld.

De brieven kunt u hier vinden.

Portokosten
Portokosten (0 – 20 gr) binnen Europa: International 1
Portokosten Rusland: International 1
Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met Hans Oostervink, telefoonnummer: 06-40987003.

Spreekt het je aan om je actief in te zetten voor het werk van Amnesty International?

Ken je iemand die ons bij het uitvoeren van de activiteiten wil helpen, of heb je vragen?

Neem dan contact met ons op.