Schrijfactie China: zorgen om veiligheid vrouwelijke activistLi Qiaochu zet zich al jarenlang in voor vrouwen- en arbeidsrechten in China. Op 16 maart 2020 pakte de politie in Beijing haar op. Waar en waarom ze wordt vastgehouden is niet bekend. Zeer waarschijnlijk is ze opgesloten vanwege haar activisme en dat van haar partner. Haar familie vreest dat ze wordt gemarteld. Ook heeft ze medicijnen nodig voor haar depressie.

Opgepakt vanwege activisme
Li Qiaochus partner, Xu Zhiyong, nam in december vorig jaar deel aan een informele bijeenkomst van activisten en mensenrechtenadvocaten. De autoriteiten pakten meer dan tien van de aanwezigen op, onder wie Xu. Eind december werd Li 24 uur lang vastgehouden op het politiebureau en moest zij vragen beantwoorden over de activiteiten van Xu. De agenten weigerden haar medische zorg te geven. Daarna vertelde Li online dat ze slecht was behandeld. Ook vroeg ze aandacht voor diegenen die zijn opgepakt voor hun deelname aan de bijeenkomst. Dat zullen de autoriteiten haar niet in dank hebben afgenomen.

Depressief
In juni 2019 werd vastgesteld dat Li aan een depressie leidt. Toch ging ze door met haar activisme. Zo hielp ze als vrijwilliger mee in de bestrijding van het coronavirus. Ze deelde onder meer maskers uit en steunde zwangere vrouwen die waren besmet. Haar familie is bang dat ze geen medicijnen krijgt voor haar depressie.

Brieven
Met het versturen van de brieven (een aan de ambassadeur van China en een aan de autoriteiten van dat land) roep u de Chinese autoriteiten op om Li Qiaochu onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten en haar in de tussentijd goed te behandelen.
De brieven kunt u ondertekenen of overschrijven en vóór 1 juni 2020 versturen naar het adres dat boven aan de brief staat vermeld.

De brieven kunt u hier vinden.

Portokosten
Portokosten (0 – 20 gr) binnen Euopa: International 1
Portokosten China: International 1
Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met Hans Oostervink, telefoonnummer: 06-40987003.

Spreekt het je aan om je actief in te zetten voor het werk van Amnesty International?

Ken je iemand die ons bij het uitvoeren van de activiteiten wil helpen, of heb je vragen?

Neem dan contact met ons op.