Schrijfactie Vietnam: boekenbezorger gemarteld vanwege ‘verboden’ boekenOp 8 mei pakte de politie in de Vietnamese hoofdstad Ho Chi Minh boekenbezorger Thuy Tuat op. Tuat bezorgt boeken van een onafhankelijke Vietnamese uitgeverij, de Liberal Publishing House. De boeken gaan vaak over politieke en sociale kwesties in Vietnam en zijn daarom verboden. Tuat zegt dat de politie hem martelde. Na zijn vrijlating dook hij meteen onder.

Doelwit vanwege ‘verboden’ boeken
Sinds de opening van de Liberal Publishing House in februari 2019 doen de autoriteiten er alles aan om de uitgeverij te dwarsbomen. Honderden mensen die een boek van de uitgever kochten of voor de uitgever werkten, zijn lastig gevallen en geïntimideerd. Zo werden huizen onderzocht en boeken inbeslaggenomen. Ook moest een aantal mensen op het politiebureau verklaren dat ze geen boeken meer van de uitgever zullen kopen.

Gemarteld en ondergedoken
Thuy Tuat is niet de enige die door de politie is gemarteld. In een andere zaak werd een man gedwongen te bekennen dat hij bij de uitgeverij werkte. De politie hield hem 12 uur vast en sloeg hem meermaals hard in het gezicht. De man vluchtte meteen naar een schuiladres toen hij vrijkwam.

Brieven
Met het versturen van de brieven (een aan de ambassadeur van Vietnam en een aan de autoriteiten van dat land) roep u hen op Thuy Tuat niet langer lastig te vallen en onderzoek te doen naar de beschuldigingen van marteling. Ook moeten onafhankelijke uitgevers gebruik kunnen maken van hun recht op vrijheid van meningsuiting, waartoe ook het verspeiden van informatie en ideeen behoort.
De brieven kunt u ondertekenen of overschrijven en vóór 1 augustus 2020 versturen naar het adres dat boven aan de brief staat vermeld.

De brieven kunt u hier vinden.

Portokosten
Portokosten (0 – 20 gr) binnen Euopa: International 1
Portokosten Vietnam: International 1
Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met Hans Oostervink, telefoonnummer: 06-40987003.

Spreekt het je aan om je actief in te zetten voor het werk van Amnesty International?

Ken je iemand die ons bij het uitvoeren van de activiteiten wil helpen, of heb je vragen?

Neem dan contact met ons op.