Schrijfactie Ecuador: Amazonevrouwen bedreigd

In de vroege ochtend van 13 mei vorig jaar schrok Salomé Aranda plotseling wakker. Een groep onbekende mannen gooide stenen naar het huis van haar en haar familie. Volgens Salomé wordt ze bedreigd omdat ze zich inzet voor de bescherming van het Amazonegebied, het grootste regenwoud ter wereld. Dit doet ze samen met andere mensenrechtenverdedigers, ‘de Amazonevrouwen’, die ook worden bedreigd.

Bedreigd maar niet beschermd
Salomé is de leider van de inheemse Kichwa-gemeenschap in Ecuador. Ze is aangesloten bij een collectief dat de ‘Amazonevrouwen’ heet. Samen protesteren ze onder andere tegen de oliewinning die ernstige milieugevolgen heeft voor het Amazonegebied. Ook zetten de vrouwen zich in tegen seksueel geweld tegen inheemse vrouwen.
Salomé deed aangifte bij de politie. Maar het onderzoek naar de daders schiet niet op. Ook krijgt ze geen bescherming. Elke dag riskeert ze haar leven en dat van haar familie door te blijven vechten voor de rechten van haar gemeenschap.

Brieven
Met het versturen van de bijgaande brieven (een aan de ambassadeur van Ecuador en een aan de autoriteiten van dat land) roept u hen op Salomé Aranda en de andere Amazonevrouwen te beschermen tegen geweld en de daders van de aanvallen te berechten.
De brief kunt u ondertekenen of overschrijven en vóór 1 augustus 2019 versturen naar het adres dat boven aan de brief staat vermeld.

De brieven kunt u hier vinden.

Portokosten
Portokosten (0-20 gr) binnen Europa: International 1
Portokosten Ecuador: International 1
Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met Hans Oostervink, telefoonnummer: 06-40987003.

Spreekt het je aan om je actief in te zetten voor het werk van Amnesty International?

Ken je iemand die ons bij het uitvoeren van de activiteiten wil helpen, of heb je vragen?

Neem dan contact met ons op.